Nieuws
Zorg in uw eigen omgeving
Slider

Mensen als Bianca maken echt het verschil

Ook ‘in de wijk’ zijn de effecten van corona voelbaar. Aan het woord zijn mevrouw Van der Harst en Bianca van der Spiegel, medewerker huishoudelijke zorg EMH.

 

Mevrouw Van der Harst is een onafhankelijke dame die graag zelf de touwtjes in handen heeft. Ook wat betreft het schoonhouden van haar woning. “Op een gegeven moment werd ik ziek en ging ik vaak naar het ziekenhuis. Dan denk je: dit red ik niet meer alleen, ik wil het wel, maar ik red het gewoon niet. En toen heb ik Bianca gekregen.” 1x per week komt Bianca op woensdagochtend schoonmaken. Uiteraard samen met mevrouw Van der Harst, want toekijken is niets voor haar.

 

Zelfde schoonmaaktypes

“Ik ben heel blij met haar. We kunnen goed door één deur en dat is een zeer prettige bijeenkomst”. Mevrouw Van der Harst maakt nu een jaar gebruik van de diensten van Stichting Eykenburg. Bianca moest eenmaal invallen en is daarna gebleven. “Ik zag meteen wat voor (schoonmaak)type mevrouw Van der Harst is en dat geeft direct een klik. Eigenlijk valt het adres van mevrouw Van der Harst buiten mijn werkgebied, maar ik maak graag een omweg voor haar.”

 

De samenwerking tussen de twee dames is door corona niet veranderd. Het plezier staat nog steeds voorop. Plus het spic en span houden van de woning natuurlijk. “We proberen niet tegelijk in dezelfde ruimte te zijn. En we dragen beiden een mondkapje. Voor ons beider bescherming. Mevrouw is erg netjes, maar ook vaak moe en dan zeg ik: “Blijf toch zitten!”. Maar ja ze is echt een Pietje Precies en een tikkeltje eigenwijs,” zegt Bianca lachend. Mevrouw Van der Harst beaamt dat: “We hebben eigenlijk altijd lol en lachen om de kleinste dingen. Maar we behandelen elkaar met respect. Dat staat duidelijk centraal tussen ons.”

 

Op de vraag of er een verschil is met de tweede golf geeft mevrouw Van der Harst aan: “Jazeker, er was toen natuurlijk nog niet zoveel bekend. En we hadden ook nog geen beschermingsmiddelen. Eigenlijk was het een eenzame periode. Je zit een aantal weken binnen met enkel de tv aan.”

 

Effecten van corona

Dat er ook nu veranderingen zijn door corona wordt snel duidelijk. “Met mijn zussen bel ik veel al dan niet via Whatsapp. Ook met mijn jongste dochter. Uit veiligheidsoverwegingen voor mij en in verband met haar gezin en werk komt ze weinig. Dat is jammer, veel contact is juist nu zo belangrijk, maar we zien elkaar gelukkig wel veel online. Mijn andere dochter komt wel langs, maar wel altijd op 1,5 meter afstand.

 

Ook in het werk van Bianca is de invloed van corona duidelijk zichtbaar. “De ene cliënt is in paniek terwijl anderen geen moeite hebben met de veranderde wereld en werkwijzen. Wat ik lastig vind is dat je mensen soms ziet vereenzamen. Dat is echt sneu. Ze zijn bang en komen de deur niet uit. Dan zorg ik ook voor de boodschappen. De aandacht voor de cliënt gaat gewoon door, maar met afstand hè. Waar nodig attendeer ik de cliënten op de regels zodat het veilig blijft voor ons beiden. De meesten begrijpen het, maar veel zijn gewoon corona-moe.”

 

Naast het werk ziet Bianca dat het ook doorwerkt in haar sociale leven. “Afspraken maken doe ik niet meer. Ik blijf lekker thuis op de bank, maar we bellen wel veel, bijvoorbeeld met mijn moeder. Zij is echt in paniek en erg bang. Wat mij het meeste pijn doet, is als je je kind niet kan knuffelen.”

 

Mensen maken het verschil

Bianca is ook buddy voor de stichting. Zij geeft nieuwe werknemers on the job training. Iets wat erg belangrijk is. Juist nu. “Sommige dingen kan je enkel in de praktijk leren”. Mevrouw Van der Harst vult aan: “Stichting Eykenburg denkt echt met je mee. En de communicatie is goed. Dat is fijn. Ook met teamleider Lisa heb ik een goed contact. Dat waardeer ik enorm. Mensen maken in deze branche echt het verschil.” Bianca: “Ja, het is een fijne meid. Ze staat altijd klaar voor ons team.”

 

“Je moet echt een gevoelsmens zijn om te kunnen werken in de zorg, zegt mevrouw Van der Harst. Zeker nu. Ik heb er ook altijd in gewerkt en afstand nemen kan gewoon niet.” Met die woorden ronden de dames het gezellige gesprek af. Er moet nog hard gewerkt worden om de verloren tijd in te halen en het huis achter te laten zoals precies past bij mevrouw Van der Harst.

Back to top