Het Zamen

In de zomer van 2013 is het woonzorgcentrum Het Zamen geopend. Dit complex is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Eykenburg, Humanitas DMH, woningcorporatie Staedion en Gemeente Den Haag. Het Zamen bevindt zich aan de Esperantostraat 12 in de wijk Segbroek in Den Haag.

Bijzonder zorgcomplex

In 2010 hebben wij, samen met Humanitas DMH, woningcorporatie Staedion en Loostad Vastgoedontwikkeling uit Apeldoorn, een overeenkomst ondertekend voor de bouw van Het Zamen. Een bijzonder zorgcomplex op het voormalige Gemeentelijk Industrie Terrein (GIT) achter de Loosduinseweg in Den Haag. De bewoners van ons voormalig Van Limburg Stirum Huis en cliënten van Humanitas DMH hebben vanaf 1 juli 2013 een zelfstandige zorgeenheid in woonzorgcentrum Het Zamen. In elke zorgwoning kan (zware) zorg geleverd worden, waarmee we de bewoner in staat stellen de regie te blijven voeren over zijn of haar eigen leven. 

Prettig ouder worden

De bouw van Het Zamen past in de herontwikkeling van het GIT. Staedion wil dit voormalige industrieterrein ombouwen tot een gebied met een aantrekkelijke openbare ruimte en met verschillende functies zoals zorg, wonen en (re)creatie. Door onze samenwerking kunnen de bewoners hier op een prettige manier ouder worden, passend bij hun specifieke wensen en mogelijkheden.


Toepasselijk

Het Zamen is om veel redenen een toepasselijke naam voor het moderne woonzorgcentrum aan de Esperantostraat. Het weerspiegelt onze samenwerking met Humanitas DMH en Staedion. Ook komen er in het gebouw veel verschillende groepen uit de samenleving tezamen. Het ligt vlakbij het centrum van Den Haag, in de directe omgeving van winkels, openbaar vervoer en een medisch centrum. In Het Zamen bevinden zich 132 levensbestendige woningen (sociale sector), verpleeghuis Het Zamen, Hospice Claude Monet en een Diagnostisch Centrum voor mensen met geheugenproblematiek. Op de begane grond bevindt zich het sfeervolle restaurant Het Zamen, wat de gehele dag geopend is. Ook is hier een klein winkeltje te vinden. Daarnaast is er onder andere een kapper gevestigd, het Ontmoetingscentrum en een huisarts.

Levensbestendige woningen

De ruim opgezette appartementen, met een prachtig uitzicht over de stad, bevinden zich op de vier bovenste etages van Het Zamen en beschikken over twee-, drie- of vier kamers. Alle woningen zijn voorzien van Domotica, zoals een video-/ spreek-/ luisterverbinding waarmee direct contact met de zorgverleners mogelijk is. Via de diverse liften zijn de woningen uitstekend toegankelijk met een scootmobiel of rolstoel, waarbij ook een bergplaats met oplaadmogelijkheden in de woning aanwezig is.

Verpleeghuis Het Zamen

In Het Zamen bevinden zich ook kleinschalige verpleeghuisafdelingen voor ouderen met lichamelijke en/of psychogeriatrische klachten. Deze afdelingen bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Per zes kamers is er een gezamenlijke huiskamer waar de cliënten gezamenlijk de dag kunnen doorbrengen.

Diagnostisch Centrum Het Zamen

Het Diagnostisch Centrum is bedoeld voor cliënten met complexe geheugenproblematiek. Met een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts worden cliënten hier tijdelijk opgenomen voor het stellen van de juiste diagnose en persoonlijk advies- en behandelingstraject. Ook een poliklinisch consult behoort tot de mogelijkheden van het Diagnostisch Centrum. Wij werken hierbij samen met Parnassia.

Hospice Claude Monet

In Het Zamen bieden we ook palliatieve zorg aan mensen in de laatste levensfase. Hiertoe zijn zes appartementen ingericht waar we, met ondersteuning van vrijwilligers, professionele zorg bieden die aansluit bij de wensen en behoeften van de cliënt. Ook voor cliënten met psychiatrische aandoeningen of met een verstandelijke beperking is deze zorg toegankelijk. Klik hier voor meer informatie over het hospice.