Het InfoKruispunt van december is uit!

Het InfoKruispunt is het magazine van Stichting Eykenburg voor cliënten, professionals en externe relaties. In deze speciale editie staan we stil bij de liefde. In tal van mooie artikelen spreken cliënten, collega's, externe professionals en mantelzorgers openhartig over intimiteit en seksualiteit.  

In dit nummer leest/ziet u onder meer:

 • Het ontroerende liefdesverhaal van de heer en mevrouw Vrolijk;
 • Een interview met oprichtster Loet Berkelmans van Flekszorg;
 • Over het belang van intimiteit en seksualiteit bij dementie;
 • Dat de manier van versieren cultureel bepaald is ; 
 • Een fotoreportage over liefde en vriendschap;
 • En nog veel meer aangrijpende verhalen ...

U vindt het InfoKruispunt hier terug. Veel leesplezier!

Tarieven 2021

Elk jaar worden de tarieven van Stichting Eykenburg marktconform bijgesteld. De nieuwe prijslijst voor 2022 vindt u hier terug.

Broodje Brandslang winnaar

Tijdens de Dag van de BHV werd het winnende recept van de 'Broodje BHV wedstrijd' bekendgemaakt. De wedstrijd was een van de activiteiten tijdens de BHV-week van Stichting Eykenburg. Iedereen kon die week zijn recept insturen! 


Burny Beverwijk, restaurantmanager van apetito, koos het winnende broodje.

Feestelijke opening Tiki Bar

Wat een geweldig feest was er georganiseerd ter gelegenheid van de opening van onze Tiki Bar in Het Zamen. Teamleider Floyd was er maanden druk mee bezig, maar het resultaat is dan ook geweldig! Alles klopte, tot aan de kleinste details.

Zeg het met bonbons

Vandaag werd het begeleidingsteam aangenaam verrast! Een heerlijke doos Leonidas bonbons werd bezorgd voor Tamara, Diana, Gwen en alle medewerkers van de dagbesteding! Wat bleek? Deze super attentie was een bedankje van de familie Bos!

 

Nieuwe editie InfoKruispunt is verschenen.

 

In dit septembernummer van ons magazine is er ruimschoots aandacht voor:

 • De belevingswereld van Henriëtte Kosijungan en haar ervaringen bij de dagbesteding. 
 • De gezichten achter Stichting Eykenburg. Onze collega's vertellen hun verhaal. 
 • Alzheimer en de impact ervan op het leven van drie cliënten. Hun mantelzorgers vertellen hun verhaal. 
 • De activiteiten rondom ons kwartaalthema 'Voeding & Vocht'
 • De Thuiszorg! En de innovatieve aanpak om nieuwe collega's op te leiden.

 

En nog veel meer artikelen. Klik hier om het magazine te lezen. 

Veel leesplezier! 

‘Ik zag cliënten die niet meer kunnen praten de liedjes meezingen.’ 

 Bowien, fervent muziekliefhebster, loopt stage op de praktijkleerafdeling van Stichting Eykenburg. Gezien haar liefde voor muziek, ze speelt niet alleen gitaar maar zingt daarnaast ook nog, was het logisch ergens dat muziek ook een rol zou spelen in haar afstudeerproject. Ze koos voor de invloed van muziek op dementie, schreef daar een fantastische scriptie over en bezorgde onze cliënten en passant een aantal mooie momenten.

De impact van Alzheimer 

 

"We hebben samen nog leuke gesprekken." 

 Totdat mijn moeder overleed in 2018, heb ik eigenlijk niks gemerkt aan mijn vader. Maar toen begonnen mij kleine dingen op te vallen. Mariëtte, dochter van Ton van Bijsterveld (87), vervolgt: “Zijn pinpas deed het volgens hem soms ineens niet meer of hij stond voor een dichte deur van de kerk, terwijl hij al jarenlang naar die kerk ging en zelfs hulpkoster is geweest. Hij begon dingen te vergeten en raakte dingen kwijt. Zijn geheugen ging met beetjes achteruit, maar wat hem echt de das om heeft gedaan is de eenzaamheid tijdens de coronaperiode.  

De impact van Alzheimer

 

"Ik mis haar enorm."

Al van jongs af aan heeft Klaas, jongste zoon van Carla Bremer (72), ervaring met wat dementie met mensen doet. “Mijn oma had ook Alzheimer. Een erfelijke vorm. Toen zij 60 was, wist en kon ze eigenlijk al niks meer. Ik ging vaak met mijn moeder mee naar het verpleeghuis. Dat vond ze spannend. Ze zei dan: Als ik dat krijg, dan weten we in ieder geval hoe het verloopt. Mijn moeder was altijd positief. Over alles. Uiteindelijk heeft ze een andere, niet erfelijke vorm gekregen. Toen ze het hoorde zei ze: Het is zoals het is, we moeten er wat van maken.

De impact van Alzheimer

 

"Ze heeft eindeloos veel krediet bij mij."  

  Ik ontmoet meneer Spoor (88) in het restaurant in Huize Eykenburg. Zijn vrouw (90) heeft Alzheimer. Ze zit er vandaag stil bij in haar rolstoel en neemt niet deel aan het gesprek. “Mijn vrouw bleef steeds langer weg toen ze boodschappen ging doen. Ze keek steeds na of ze alles wel had en checkte constant haar portemonnee. Buren gaven aan dat ze vaak stil stond op straat alsof ze geen idee had waar ze heen moest. We hebben toen een afspraak gemaakt bij de huisarts. Zo zijn we er achter gekomen.”

Strategische samenwerking HWW zorg en Stichting Eykenburg in stadsdeel Centrum 

 

Mogelijk realisatie ‘Wereldhuis’ in de Schilderswijk   

 

Samen de cliënt zo goed mogelijk zorg en ondersteuning bieden. Dat is het uitgangspunt van de samenwerking tussen HWW zorg en Stichting Eykenburg voor stadsdeel Centrum en dan met name de Schilderswijk. Beide organisaties zijn reeds actief in deze wijk en werken vanuit een gedeelde visie op zorg op maat. Door hun complementaire intra- en extramurale expertises te bundelen, kunnen cliënten en bewoners eenvoudig profiteren van een nieuw compleet zorgaanbod. Tevens  onderzoeken beide zorgorganisaties, als onderdeel van de samenwerking, de gezamenlijke ontwikkeling van een ‘Wereldhuis’ in de Schilderswijk. Het Wereldhuis, waar cultuurspecifieke en leefstijlgerichte zorg wordt verleend, is als nieuw concept voorzien op de locatie van verpleeghuis De Schildershoek. 

Multicultureel festival laat cliënten genieten van zomerse sferen 

 

Dit kwartaal besteden we veel aandacht aan het thema ‘alles omtrent eten en drinken’. Er worden zeer veel activiteiten voor onze cliënten georganiseerd en het mooie is dat bijna alles te maken heeft met zomerse gezelligheid!

Keuzevrijheid in eten en drinken staat centraal

 

Ook ten aanzien van het voedingsbeleid staan er bij Stichting Eykenburg dit jaar veranderingen op stapel. Dat voor veel cliënten de maaltijden een belangrijk moment van de dag vormen, is een gegeven. Uiteraard zijn de wensen van onze cliënten hierin leidend, aldus Carin Hoefmans, adviseur voedingsbeleid. “We streefden er altijd al naar om op het gebied van eten en drinken zo dicht mogelijk bij de eetgewoontes van onze cliënten te blijven en de komende maanden gaan we daarin nog een aantal stappen maken. Wat je eet, waar je eet, wanneer je eet en daar je eigen regie over hebben; dat vormt de centrale gedachte. Daarnaast speelt de entourage ook een belangrijke rol. 

Goud op de Olympische Spelen van Stichting Eykenburg

 

De Olympische Spelen zijn begonnen! Zowel voor de professionals als voor onze cliënten op beide locaties! Ik hoop dat de professionals het net zo goed in Tokio doen als onze cliënten; het regende namelijk gouden medailles op de spelen in Het Zamen en Huize Eykenburg.

Stagelopen bij Stichting Eykenburg: een kostbare ervaring rijker! 

Bowien Gruppen (20) liep haar eindstage op de praktijkleerafdeling van Stichting Eykenburg. “Ik heb heel veel positieve ervaringen opgedaan en veel kennis overgehouden aan deze stage.”

Canvassen winnaars fotowedstrijd Vrijheid worden opgehangen op beide locaties

 

En toen was het dan zover! De huldiging van onze prijswinnaars van de fotowedstrijd ‘Vrijheid’. Tanja, Diana en Jolanda waren uitgenodigd om naar Huize Eykenburg te komen. In het restaurant werden ze opgewacht door de 3 juryleden. Op schilderezels, maar nog verborgen voor het oog, stonden de prijswinnende doeken klaar. Deze fotocanvassen zijn op beide locaties te bewonderen.

 

 Feestelijke uitreiking diploma’s eerste groep geslaagden opleiding ‘Helpenden Plus’ 

 

Afgelopen week ontvingen de eerste 9 geslaagden van de opleiding ‘Helpenden Plus’ hun diploma! Tijdens de opleiding hebben Mala, Samira, Farsana, Rachel, Taisienne, Saloua, Assma, Susheel en Saskia, allen werkzaam als Helpende niveau 2, geleerd hoe ze verschillende verpleegtechnische handelingen kunnen uitvoeren. Dat klinkt mooi, maar de meesten waren aan het begin van de opleiding toch wat nerveus. Gelukkig werd dat als snel minder toen duidelijk werd wat ze zouden gaan leren, ze hun leraar kenden en ze de steun ervaarden van hun collega’s en teamleiders. Na het praktijkexamen dat werd afgekomen door Gerry Weseman, was het moment eindelijk daar en ontving deze eerste groep het welverdiende Helpende Plus mbo-certificaat. 

1 miljoenste waardering op Zorgkaart Nederland valt bij Stichting Eykenburg

 

Vandaag is bekend geworden dat er maar liefst 1 miljoen waarderingen zijn geplaatst op ZorgkaartNederland. Op dit platform kunnen gebruikers van een zorgbehandeling aangeven hoe zij deze hebben ervaren. Dit heugelijke feit is uiteraard een mijlpaal voor ZorgkaartNederland, voor alle mensen die zelf de regie willen over hun zorg willen hebben, maar tevens een mijlpaal voor onze organisatie! De miljoenste waardering viel hier en werd geplaatst door mevrouw Everaert.

Juni-nummer staat volledig in het teken van ‘Vrijheid’.

In dit nummer waaraan een zeer groot aantal cliënten en collega’s meewerkten, besteden we aandacht aan ‘Vrijheid’ in verschillende facetten. 

Bestuurder Alex opent samen met cliënten de tentoonstelling ‘vrijheid’ in Het Zamen. 

 

De cliënten hebben per afdeling collages gemaakt naar aanleiding van de vraag waar ze aan denken bij ‘vrijheid’. Dat verschilt uiteraard per persoon en veel herinneringen kwamen terug zoals dansen in discotheek Belle Amie, herinneringen aan geboorteland Suriname, jeugdspelletjes buiten doen zoals hinkelen en touwtjes springen tot aan de vrijheid te zijn wie je bent. De quotes zijn indrukwekkend en geven de thema’s van de collages aan!

Back to top