Nieuws
Zorg in uw eigen omgeving
Slider

Iedereen thuis bij Stichting Eykenburg  

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten en professionals zich thuis voelen bij Stichting Eykenburg. Dit sluit aan bij onze persoonsgerichte missie: “Onze cliënten en onze medewerkers ervaren elke dag als waardevol en betekenisvol”Aan Stichting Eykenburg zijn mensen verbonden met diverse achtergronden, religies en culturen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij de organisatie, hebben wij ons activiteitenaanbod uitgebreid met diverse themavieringen uit verschillende culturen. Deze themavieringen worden centraal in Huize Eykenburg en Het Zamen gevierd, zodat de medecliënten en professionals kennis kunnen maken met andere culturen en religies. Hierdoor ontstaat er een mooie eenheid onder de cliënten en professionals 

In 2020 vieren wij Holi Phagwa, het Suikerfeest, Internationale dag van Humanisme en eerste Kerstdag op beide locaties centraal. Indien de feestdagen vallen in de periode van de coronamaatregelen, zal de themaviering op de afdelingen gevierd worden zoals deze tijdens de centrale viering gevierd zou worden. Alle andere feestdagen worden naar wens en eigen invulling van de cliënten op de afdelingen gevierd.  

 

Holi Phagwa 

In maart is er aandacht geweest voor de Holi Phagwa viering. Holi Phagwa is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt. Holi Phagwa is een combinatie van een lentefeest, een feest van overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Het feest wordt afgetrapt door af te tellen van 10 naar 0, waarna iedereen kleurenpoeder in de lucht gooit en juicht.  

Het was even aanpassen voor Team Welzijn door de maatregelen, maar zij hebben hun uiterste best gedaan om toch deze feestdag door te laten gaan op 16 maart, ondanks de coronamaatregelen. Gepaard met de BOJO en de SEW zijn zij alle afdelingen in Het Zamen en Huize Eykenburg langsgegaan om de hapjes uit te delen en uit te leggen dat wij Holi Phagwa vieren. DHindoestaanse cliënten waren erg enthousiast over de aandacht voor ‘hun’ feestdag en vooral de BOJO viel goed in de smaak! Alle andere cliënten waren erg enthousiast over deze feestdag en maakten graag kennis met de Hindoestaanse hapjes. Dit was overigens een groot succes. 

Een leuke anekdote vanuit Team Welzijn: tijdens het uitdelen van de hapjes werd het Team Welzijn meerdere keren door Hindoestaanse cliënten gewezen op de Hollandse harde uitspraak van Holi Phagwa. Na een korte cursus door de cliënten spreekt het team Holi Phagwa inmiddels vloeiend uit. 

 

Het Suikerfeest 

Op zondag 24 mei is het Suikerfeest. Bij Stichting Eykenburg staat deze feestdag op maandag 25 mei centraal. Op de afdelingen worden Islamitische lekkernijen uitgedeeld en wordt er stil gestaan bij deze feestdag. De foto’s en reacties van het Suikerfeest worden gedeeld op social media, dus houd onze kanalen in de gaten! 

 

Back to top