Mooie muziekmiddag voor onze cliënten in Huize Eykenburg en Het Zamen 

Nadat onze cliënten van Huize Eykenburg begin april konden genieten van een optreden van de LoveBells, was nu het moment daar voor onze cliënten van Het Zamen. Tijdens dit uur durende optreden speelden dit professionele blazerskwartet heel veel liedjes van vroeger. Er werd volop genoten van het optreden. Door de bekende liedjes kwamen voor velen de mooiste herinneringen weer boven en werd de (verbindende) kracht van muziek werd duidelijk.

Beleef NLdoet bij Stichting Eykenburg!

Tijdens de NLdoet klus van Stichting Eykenburg staat beleven letterlijk centraal. Er is een hoop te doen in de Belevenistuin op 28 mei, de eerste dag van NLdoet. Karin Baak, praktijkdeskundige Welzijn bij Stichting Eykenburg, kan ons er alles over vertellen. Maar eerst willen we natuurlijk weten wat Stichting Eykenburg is. Karin: ‘Wij zijn een kleinschalige professionele organisatie voor ouderenzorg in Den Haag met een groot aanbod aan zorg: van huishoudelijke verzorging, thuiszorg, casemanagement dementie tot verpleeghuiszorg en hospicezorg. Bij ons zijn zorgbehoevenden aan het juiste adres. Of dat nu bij de cliënt thuis is of op een van onze verpleeglocaties, Het Zamen of Huize Eykenburg.’

 

‘Handelen in de geest van de cliënt als die het niet meer kenbaar kan maken’ 

 

De persoonsgerichte benadering staat ook bij Advance Care Planning centraal

Medische behandelingen zijn in principe gericht op genezing. Maar wat als dat niet meer mogelijk is? Welke behandelingen wil een cliënt in zijn laatste levensfase nog wel of juist niet ondergaan? “Nadenken over de laatste jaren van je leven, hoe je die wilt doorbrengen en over belangrijke levenseindevragen is voor veel mensen moeilijk. Toch is het raadzaam dat juist wel te doen. Het komt de kwaliteit van de zorg ten goede en onwenselijke situaties kunnen zo worden voorkomen. Inzichten, opvattingen en ervaringen die je opgedaan hebt tijdens je leven, bepalen in hoge mate hoe je het laatste deel van je leven wilt invullen.” Aan het woord is Alex Reede, Raad van Bestuur van Stichting Eykenburg, over de vraag wat Advance Care Planning is en hoe cliënten, betaalde en onbetaalde professionals en behandelaars van Stichting Eykenburg hiermee te maken krijgen.

 

Verbouwereerde collega wist niet wat hem overkwam.

 

Afgelopen vrijdag werd onze chauffeur Jan Peter van der Woud verwacht op de Gevers Deynootweg nummer 30 in Scheveningen. Waarvoor precies, dat was JP niet duidelijk, maar het werd een zeer bijzonder moment dankzij alle betrokkenen van restaurant 't Zusje! 

 

Persoonsgerichte benadering voor cliënt én collega

Bij Stichting Eykenburg staat de persoon centraal, dit geldt zowel voor de cliënt als de medewerker. De medewerkers van Stichting Eykenburg zijn individuen die de mogelijkheid krijgen om door te groeien en zich te specialiseren. Een goed voorbeeld is de inzet van praktijkdeskundigen.

Feestelijke uitreiking in Het Zamen 

 

Na weken van hard werken, leren en het afleggen van het praktijkexamen was het dan vandaag eindelijk zover voor 9 collega’s van de Extramurale Huishouding: de feestelijke uitreiking van hun MBO-certificaat! Het Atrium in Het Zamen was door de afdeling Leren & Ontwikkelen feestelijk versierd en de rode loper lag klaar om de eerste groep geslaagden van de opleiding ‘Ondersteuning Thuis’ te ontvangen. Uiteraard waren alle betrokkenen - teamleiders, praktijkbegeleiders, docent en vertegenwoordigers van het ROC Mondriaan - aanwezig om deze mijlpaal met de dames mee te vieren!

 

Ben jij een kookfanaat, hobbyhok, bakkoningin, koekenbakker of gewoon een lekkerbek? 

 En wil  jij op een vaste dag of dagdeel onze cliënten helpen in de kookstudio? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

 

 

Holi Phagwa viering staat centraal bij Stichting Eykenburg

Ook onze collega Chama Bishesar heeft goede herinneringen aan het vieren van Holi Phagwa. Chama, die tot haar 17e in Suriname heeft gewoond, vierde het daar uitbundig met haar familie. Haar vader maakte deel uit van een muziekgroep. Een rol die later door haar broer is overgenomen. Ze komt zelf uit het district Nickerie, maar “zoveel districten als dat er zijn in Suriname, zoveel verschillende invullingen van Holi Phagwa. Uiteraard hebben ze wel allemaal dezelfde oorsprong.”

 

De heer Bridjmohan deelt zijn herinneringen


Bij Stichting Eykenburg wonen en werken cliënten en professionals met een grote diversiteit aan culturen, religies en achtergronden. Vier keer per jaar staat er daarom een feestdag centraal. Op deze manier vieren de cliënten en medewerkers ieder hun eigen feestdag en maken zij kennis met elkaars feestdagen. De eerste viering is Holi Phagwa, een hindoeïstisch feest dat op 29 maart aanstaande gevierd wordt. Op zoek naar de betekenis en gebruiken van deze viering raakte ik in gesprek met de heer Bridjmohan en zijn broer.

 

Het nieuwe nummer van ons InfoKruispunt magazine is uit!

 

In dit maartnummer treft u leuke achtergrondverhalen, interviews en korte artikelen aan, bijvoorbeeld:

 

  • De mobiele telefoon als volgende stap in de medicatieveiligheid thuis
  • Aandacht voor het thema 'Hygiëne'
  • De opening van onze nieuwe partnerafdeling 'Arkeneel'
  • Een kijkje in de belevenistuinen van Huize Eykenburg & Het Zamen 
  • Samen zijn we de oren en ogen voor onze cliënten

 en nog veel en veel meer...

 

Het nieuwe InfoKruispunt kunt u hier bekijken!

 

Veel leesplezier gewenst!

 

Beeldhouwende huisarts Adrie Bruijs schenkt beelden aan Het Zamen 

Huisarts Adrie Bruijs is een gepassioneerd beeldhouwer. De beelden die hij maakt, schenkt hij meestal aan (semi-)openbare instellingen, maar ook in de Vruchtenbuurt, waar Adrie woont, kom je diverse beelden op straat van hem tegen. Een Bekende Vruchtenbuurter (BV’er) dus. Stichting Eykenburg was dan ook blij verrast dat ‘de hakkende huisarts’, zoals zijn bijnaam luidt, ons benaderde om een drietal beelden te schenken. 

 

Uit het leven gegrepen

Jolanda Ligtvoet, palliatief consulent & Teamleider Hospice Claude Monet houdt speciaal voor de 'ontdekdezorg week' een dagboek bij. Hierin beschrijft ze korte dialogen, die uit het leven gegrepen zijn. Zo illustreert ze dat werken in een hospice niet alleen maar naar hoeft te zijn. Naast de verdrietige dingen die je mee maakt, wordt er ook gelachen. 

 

‘Je stapt echt in iemands wereld, de mensen thuis zijn authentiek.’ 

Froukje is een duizendpoot en vindt mensen fascinerend. Ze ontwikkelde zich tot verzorgende IG, deed ervaring op in een ziekenhuis, in verpleeghuizen en werkt momenteel met veel plezier in de thuiszorg als contactverantwoordelijke en praktijkdeskundige infectiepreventie. ‘Dat een-op-een contact met een cliënt, maakt het werk in de wijk zo bijzonder. Er speelt zich heel wat af achter de voordeur. Dat persoonlijke karakter, raakt mij enorm.’ 

 Stichting Eykenburg komt met partnerafdeling Arkeneel tegemoet aan droom samen oud te worden

 

Vandaag is het dan zover! Afdeling Arkeneel opent haar deuren! De heer en mevrouw Emmerik zijn de eerste bewoners van luxe appartement dat van alle gemakken voorzien is. Deze fraaie wooneenheid is special gebouwd voor partners waarvan tenminste één van de twee een verpleeghuisindicatie (Wet langdurige zorg) heeft. Ondanks een grote zorgvraag, van zowel lichamelijke verzorging of in geval van dementie, is het nu mogelijk samen te blijven wonen. Stichting Eykenburg komt met deze afdeling dan ook tegemoet aan de behoefte van partners om samen oud te worden.

 

Recent waren Coby & Cato, beter bekend als De Schoonmaak Diva’s, op bezoek bij Huize Eykenburg en Het Samen.

Collega's ontvangen op de rode loper!

Actie uiting van persoonlijke waardering werknemers Stichting Eykenburg 

 

 'Ik heb ontdekt welke invloed je zelf hebt op de kwaliteit van wijkzorg'

 In gesprek met André van der Heijden, Contactverantwoordelijke

 

Als professioneel kok wilde Andre van der Heyden (52) graag meer voor anderen betekenen, en maakte hij een switch van de horeca naar de thuiszorg. Om mensen goed te kunnen helpen, moest hij niet alleen hun problemen begrijpen, maar ook beseffen welke rol hij zelf speelt als cliënten niet zelfstandig tot een oplossing kunnen komen. “Dit geregel, geeft mij de ultieme voldoening.” 

 

Mensen als Bianca maken echt het verschil

Ook ‘in de wijk’ zijn de effecten van corona voelbaar. Aan het woord zijn mevrouw Van der Harst en Bianca van der Spiegel, medewerker huishoudelijke zorg EMH.

 

Mevrouw Van der Harst is een onafhankelijke dame die graag zelf de touwtjes in handen heeft. Ook wat betreft het schoonhouden van haar woning. “Op een gegeven moment werd ik ziek en ging ik vaak naar het ziekenhuis. Dan denk je: dit red ik niet meer alleen, ik wil het wel, maar ik red het gewoon niet. En toen heb ik Bianca gekregen.” 1x per week komt Bianca op woensdagochtend schoonmaken. Uiteraard samen met mevrouw Van der Harst, want toekijken is niets voor haar.

Franchette en mevrouw Everaert blikken terug

Dat er door corona veel veranderd is, is voor iedereen duidelijk. Ook binnen de zorgverlening zijn er aanpassingen voor zowel de cliënt als de zorgmedewerker, maar gelukkig blijft waar mogelijk de persoonlijke zorg als uitgangspunt centraal staan. Franchette Kaate en mevrouw Everaert vertellen over hun (werk)ervaringen tijdens deze bijzondere periode.

Aanleg belevingstuin Huize Eykenburg

Na de voltooiing van de belevingsdaktuin op grote hoogte in Het Zamen wordt er nu hard gewerkt aan de realisatie van een belevingstuin in Huize Eykenburg. Ook hier zullen de zintuigen en herinneringen van onze cliënten en hun bezoekers op allerlei mogelijke manieren geprikkeld en opgeroepen worden. 

Back to top