In gesprek met bestuurder Alex Reede over de betekenis van vrijheid

 

Dit kwartaal besteden we extra aandacht aan het thema ‘Gemotiveerd omgaan met vrijheidsbevordering’. Of met andere woorden: vrijheid! Vrijheid is een van de pijlers van onze grondwet en een van de kernwaarden van onze organisatie. Zowel voor de cliënt, waarbij een ieder zijn leven kan leiden zoals hij/zij dat wil, als voor onze medewerkers waarbij we iedereen de mogelijkheid geven zelf invulling te geven aan de rol die zij vervullen binnen onze organisatie. Tijd voor een interview met bestuurder Alex Reede over de betekenis van vrijheid bij Stichting Eykenburg.

Collega's Floyd & Anne vertellen waar werken bij Stichting Eykenburg om draait.   

  

Wil jij ook het verschil maken? Dan zoeken wij jou!  

Want daar gaat het over bij Stichting Eykenburg. Het verschil maken voor onze cliënten door de persoon centraal te stellen en net dat stapje extra te zetten. Maar dat doen we ook voor onze medewerkers en hopelijk straks ook voor jou! Elke keer opnieuw willen we onze collega’s en cliënten de dag laten beleven als waardevol en betekenisvol. Dàt is onze drive.

Yvonne en Jolanda vertellen over hun werk bij Stichting Eykenburg  

Yvonne van der Hoek richt zich op mensen die voor het eerst met Stichting Eykenburg in aanraking komen. Jolanda Ligtvoet zorgt voor mensen binnen Stichting Eykenburg die komen te overlijden. Twee uitersten binnen één organisatie dus, maar met meer raakvlakken dan je zou denken.

Werken bij Stichting Eykenburg 

 

Bij Stichting Eykenburg mag je zijn wie je bent

Michelin de Roon deelt haar opleidingservaringen: kansen creëer jezelf!

 

Ik ben in juli 2016 begonnen als flexmedewerker bij Stichting Eykenburg. Na het behalen van mijn diploma Verzorgende IG in 2018, kon ik gelijk aan de slag bij de Extramurale Zorg. Een geweldige ervaring, maar ik wilde meer. Na een jaar heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en mijn dromen intern gedeeld. Na overleg met mijn leidinggevende, mocht ik mij aanmelden voor de opleiding Verpleegkundige! Dat was een mooi moment. September 2019 was het dan zover en ben ik gestart met de opleiding!

Succesvolle Haagse proef met heupairbag voor ouderen bij Stichting Eykenburg

 

Bij Stichting Eykenburg werken we mee aan een proef van de gemeente Den Haag waarbij 10 cliënten in de thuiszorg de Wolk gebruiken. De Wolk is een ‘zelfdenkende’ broek, die je onzichtbaar onder je kleding kunt dragen en die zichzelf in een fractie van een seconde als een airbag opblaast zodra je dreigt te vallen. Het wordt daarom ook wel een heupairbag genoemd en is een handig hulpmiddel voor mensen met een valrisico. 

Science fiction in de thuiszorg bij Stichting Eykenburg! 

Een column geschreven door Eric Sluiter, teamleider extramurale zorg.

 

Technologie heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Maar bij de meeste cliënten in de wijk blijkt dat het gebruik van technologie nog niet vanzelfsprekend is. Zonde, want het kan het dagelijks leven een stuk aangenamer, makkelijker en veiliger maken. Daarom wil ik u met trots inspirerende hightech-snufjes presenteren die Stichting Eykenburg bij de thuiszorg inzet!

Silent Interaction programma raakt cliënten en brengt behalve een lach ook een traan 

 

De cliënten van de zorgappartementen in Huize Eykenburg getrakteerd op wel een heel bijzonder evenement: ‘Silent Interaction’. Dit initiatief van ADO Den Haag in de maatschappij, is een speciaal interactief muziekprogramma gericht op ouderen.

Cliënten ontdekken de belevenistuin tijdens de Lente tour 

 

“Vanochtend zijn we begonnen in Het Zamen met 8 geweldige vrijwilligers.” Aan het woord is Brigitte van Holsteijn, medewerker Welzijn en coördinator van de NL Doet actie in Het Zamen. “Na alles in Het Atrium versierd te hebben, zijn wij per afdeling de cliënten gaan halen.

Medewerkers Team Welzijn en enthousiaste vrijwilligers zorgen voor geslaagd NL Doet evenement

 

Tijdens de wintermaanden werd er hard gewerkt aan het realiseren van een belevenistuin in Huize Eykenburg en Het Zamen. De tuinen zijn speciaal ontwikkeld voor onze cliënten en hun bezoekers. In deze prachtige tuinen staan naast herinneringen en het prikkelen van de zintuigen verschillende uitgangspunten centraal zoals bewegen, ontwikkelen, oriënteren en voelen. Het bezoeken van deze therapietuinen is voor onze cliënten een groot avontuur. De tuinen bieden allerlei spel- en geheugenelementen, verschillende muurdecoraties, prachtige beplanting en verschillende doe-activiteiten. Om onze bewoners na de winter kennis te laten maken met deze bijzondere tuinen werd de 'Ontdek de belevenistuin in de Lente tour’ georganiseerd tijdens het NL Doet weekend op 28 en 29 mei.

 

 

Werken op op het hospice is het mooiste wat er is

 

Naast de verschillende verpleegafdelingen heeft Stichting Eykenburg ook een hospice. Een plek waar onze cliënten afscheid kunnen nemen van het leven, van hun partner, familie en vrienden. Ieder op zijn eigen manier. Ook al kom je met heel verdrietige dingen in aanraking, werken in een hospice hoeft niet altijd alleen maar naar te zijn. Jolanda Ligtvoet, teamleider Hospice Claude Monet, beschrijft wat ze meemaakt tijdens haar dienst.

Ervaringen van de Wolk heupairbag uit de praktijk

Stichting Eykenburg heeft de afgelopen twee jaar meegedaan met een pilot waarbij ‘de Wolk heupairbag' in de intramurale zorg (het verpleeghuis) werd ingezet om het valrisico te verminderen. De inzet van de Wolk kan bijdragen aan het verminderen van het aantal heupbreuken ten gevolge van een val. Het is een eenvoudige band die door cliënten onder de kleding kan worden gedragen. Deze is voorzien van allerlei elektronica waardoor de drager bij een val op de heup beschermt wordt door een airbag! Mevrouw Garskamp is een van de eerste Wolkdraagsters bij Stichting Eykenburg en is erg tevreden over het gebruik ervan. 

Welkom - Bienvenue - Welcome

Wie bij Stichting Eykenburg binnenloopt staat direct oog in oog met de dames van de Servicebalie. Zij vormen een onmisbare schakel tussen de bezoekers, cliënten, leveranciers en medewerkers. Iedereen een warm gevoel geven, echt welkom heten, dát is de drive van Elly en Cynthia. Of het nu gaat om beantwoorden van net die ene specifieke vraag of bijzonder verzoek; zij bieden u graag de service met een glimlach. Alhoewel die op dit moment niet goed te zien is door de mondkapjes, maar gelukkig kunnen de ogen dit ook zeer zeker uitstralen!

Afdelingen strijden om de Cupcake Cup 2021!

Bij Stichting Eykenburg staan we dit jaar stil bij het Suikerfeest. Families komen dan bij elkaar voor een gezellig samenzijn waarin lekker eten en samenzijn centraal staan. Naast hartig eten worden er natuurlijk ook veel zoete dingen gegeten. Dat mag duidelijk zijn, kijkend naar de naam.

 

1 familie

En daar zijn we bij Stichting Eykenburg ook zot op! Aangezien we per locatie eigenlijk ook 1 grote familie zijn, vonden we het leuk om ons eigen Suikerfeest te maken! En het vooral zelf te bakken! Het idee van een bakwedstrijd was geboren! In overleg met onze collega Zoulikha Zerouali hebben we gekozen voor het bakken van cupcakes voor, door en met onze cliënten! Oftewel de Suikerfeest Cupcake Challende!

Collega’s Assma en Zoulikha vertellen wat ramadan en het Suikerfeest voor hen betekenen, hoe zij het beleven en vieren.  

De ramadan kennen niet-moslims vooral als een periode van vasten. Maar dat er veel meer mee gemoeid is, wordt duidelijk tijdens het gesprek met onze collega’s Assma en Zoulikha. ‘Het is niet enkel vasten, het gaat ook om de familie en om bezinning.’ Beide gezinnen volgen de ramadan. Een openhartig gesprek met onze collega’s over hoe zij deze periode ervaren.

In gesprek met mevrouw Ashraf

De ramadan en het Suikerfeest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een maand lang vasten sommige cliënten en onze Islamitische collega’s. Aan het eind van die periode volgt het Suikerfeest. Een familiefeest of eigenlijk eerder: een beloningsfeest! Ramadan is een maand vol tradities en gebruiken waar je (in principe) vanaf je tienerjaren aan mee doet. Mevrouw Ashraf legt uit waar de ramadan en het Suikerfeest precies voor staan.

Uitreiking MBO-certificaat voor collega's EMH

Voor de tweede groep collega’s van de Extramurale Huishouding was het eindelijk dan zover. De uitreiking van hun MBO-certificaat. Het Atrium in Het Zamen was door de afdeling Leren & Ontwikkelen opnieuw feestelijk versierd om deze tweede groep geslaagden van de opleiding ‘Ondersteuning Thuis’ te ontvangen. Onder toeziend oog van sectormanager Cilia, teamleider Lisa, praktijkbegeleiders Denis en Gerry en hun docent Cees van het ROC Mondriaan werden de diploma’s uitgereikt aan de dames.

Alle collega's in de spotlight tijdens Dag van de Verpleging

12 mei is de Dag van de Verpleging. Een jaarlijks terugkerende dag waarop een extra blijk van waardering wordt uitgesproken naar al het zorgpersoneel in Nederland. Uiteraard wordt deze dag ook groots gevierd bij Stichting Eykenburg en zetten we onze toppers graag extra in de spotlight.

12 mei, Dag van de Verpleging!

Ieder jaar op de verjaardag van Floris Nightingale vieren we de Dag van de Verpleging. Een jaarlijks terugkerende dag waarbij we al onze toppers in de schijnwerpers zetten.

We vroegen onze collega's waarom zij (ooit) voor de zorg gekozen hebben. Uiteraard verschillen de beweegredenen en dat maakt het juist zo bijzonder. Het is een mooi kijkje in de motivatie van onze zorgkanjers die elke dag voor onze cliënten het verschil maken.

Kijk op onze facebookpagina voor een overzicht van alle deelnemende collega’s.

Ik droom er weer van om verpleegkundig specialist te worden

EmmanuelIk heb net mijn tweedejaars stage afgerond op afdeling 2: een psychogeriatrische afdeling bij Stichting Eykenburg. Het betrof een stage van 6 maanden die op 31 augustus 2020 begon en op 5 februari eindigde. Het team had ons, zelfs al voor de zomervakantie, uitgenodigd om alles te regelen voor de daadwerkelijke start van de stage. Dat vond ik zeer professioneel en onverwachts. En vooral een groot verschil met waar ik mijn eerstejaars stage liep. Zo kreeg ik bij die stageplek in mijn eerste 3 weken geen begeleider toegewezen. Het team bij Stichting Eykenburg heeft het dan ook zeer uitstekend gedaan met de voorbereidingen.

Mooie muziekmiddag voor onze cliënten in Huize Eykenburg en Het Zamen  

 

Nadat onze cliënten van Huize Eykenburg begin april konden genieten van een optreden van de LoveBells, was nu het moment daar voor onze cliënten van Het Zamen. Tijdens dit uur durende optreden speelden dit professionele blazerskwartet heel veel liedjes van vroeger. Er werd volop genoten van het optreden. Door de bekende liedjes kwamen voor velen de mooiste herinneringen weer boven en werd de (verbindende) kracht van muziek werd duidelijk.

Back to top