Keuzevrijheid in eten en drinken staat centraal

 

Ook ten aanzien van het voedingsbeleid staan er bij Stichting Eykenburg dit jaar veranderingen op stapel. Dat voor veel cliënten de maaltijden een belangrijk moment van de dag vormen, is een gegeven. Uiteraard zijn de wensen van onze cliënten hierin leidend, aldus Carin Hoefmans, adviseur voedingsbeleid. “We streefden er altijd al naar om op het gebied van eten en drinken zo dicht mogelijk bij de eetgewoontes van onze cliënten te blijven en de komende maanden gaan we daarin nog een aantal stappen maken. Wat je eet, waar je eet, wanneer je eet en daar je eigen regie over hebben; dat vormt de centrale gedachte. Daarnaast speelt de entourage ook een belangrijke rol. 

 

“Persoonsgerichte voeding. Het klinkt heel eenvoudig, maar het vraagt wel een aanpassing. Oude denkwijzen en regelingen moeten worden losgelaten, zodat we nog meer keuzevrijheid op dit vlak kunnen gaan aanbieden. Hierbij kan naast de verschillende maaltijden en de keuze die geboden wordt, bijvoorbeeld ook gedacht worden aan het tijdstip waarop gegeten wordt. Mogelijk wil iemand liever later ontbijten, of op een andere plek. In het restaurant, op zijn of haar kamer of zelfs op een andere afdeling, dan is dat toch prima? Iedereen is verschillend en de eetgewoontes die men had voordat ze bij ons kwamen wonen, daar gaat het om. Waarom zou dat anders moeten zijn als je bij ons woont?” Er wordt bij Stichting Eykenburg op dit moment dan ook hard gewerkt aan een nieuwe ‘denkwijze en invulling’ met betrekking tot voeding.

 

'Wat je eet, waar je eet, wanneer je eet. Dat staat centraal.'

 

Individuele voorkeuren

“Het is daarvoor ontzettend belangrijk goed te weten wat onze cliënten willen in de breedste zin van het woord. Hebben ze dieetvoorkeuren? Wat vinden zij echt heerlijk om te eten of te drinken? Eten ze graag samen, op de afdeling of liever apart? Kiezen ze voor eten van buiten af of willen ze graag verzorgd worden à la een hotel? En wat is het belang van presentatie? Dit zijn natuurlijk maar enkele punten, maar dit is waar we de komende periode als eerste mee aan de slag gaan en waardoor wij de cliënten meteen nog beter kunnen bedienen.” 

 

“Op de afdelingen worden de maaltijden op vaste tijden aangeboden, maar hier kunnen en gaan we in de toekomst op individuele basis van afwijken. Het tijdstip van gebruik van de maaltijd is dan afhankelijk van de keuze van de cliënt en kan iedere dag anders zijn. Dit betekent dat wanneer een cliënt wil uitslapen of vroeg wil zijn voor een activiteit het ontbijt vroeg of laat gegeten kan worden. Het vergt uiteraard flexibiliteit, maar het sluit volledig aan op de persoonsgerichte zorgfilosofie.

 

Open afdelingen

We willen onze cliënten maximale vrijheid bieden en met de realisatie van Leefcirkels zetten we daarin een volgende stap. Dat houdt tevens in dat er voor onze cliënten nog meer mogelijkheden zijn waar zij hun maaltijd kunnen gebruiken. Zo kan er gekozen worden om het ontbijt op de kamer te nuttigen, met de lunch te genieten van een kop soep in het restaurant of in de tuin en vervolgens in de middag aan te sluiten in de kookstudio.

 

Ook deelnemen aan de bereiding van de maaltijd op de afdeling of in de kookstudio willen we veel meer gaan aanbieden. We zijn daarvoor nog op zoek naar vrijwilligers. Meehelpen kan de cliënt het gevoel geven nuttig te zijn en kan tot grotere tevredenheid leiden. Koken is voor veel mensen een leuke activiteit waarbij de smaak- en reukzintuigen geprikkeld worden, herinneringen weer tot leven komen en waar je al dan niet in groepsverband (creatief) bezig bent. Er staat dus een hoop te gebeuren. Uiteraard houden we iedereen op de hoogte.” besluit Carin.

Back to top