Ervaringen van de Wolk heupairbag uit de praktijk

Stichting Eykenburg heeft de afgelopen twee jaar meegedaan met een pilot waarbij ‘de Wolk heupairbag' in de intramurale zorg (het verpleeghuis) werd ingezet om het valrisico te verminderen. De inzet van de Wolk kan bijdragen aan het verminderen van het aantal heupbreuken ten gevolge van een val. Het is een eenvoudige band die door cliënten onder de kleding kan worden gedragen. Deze is voorzien van allerlei elektronica waardoor de drager bij een val op de heup beschermt wordt door een airbag! Mevrouw Garskamp is een van de eerste Wolkdraagsters bij Stichting Eykenburg en is erg tevreden over het gebruik ervan. 

 

Feiten en cijfers

Als we ouder worden, gaat een deel van de spierkracht en bewegingsmogelijkheden achteruit. We gaan moeilijker lopen, zien slechter, gebruiken meer medicijnen en daardoor neemt het valgevaar toe. Een val waarbij een heup breekt heeft vaak zware gevolgen voor de cliënt. Na een heup breuk overlijdt ongeveer 25% van de mensen binnen een jaar en 60% houdt er een vorm van blijvend letsel aan over (rolstoel gebonden, slechtere mobiliteit of pijn). Het zijn helaas trieste cijfers en feiten. 

Een aantal jaar geleden hebben een aantal mensen van de TU Delft zich over dit probleem gebogen. Het moest toch mogelijk zijn om op enige wijze het vallen beter op te kunnen vangen? Zij kwamen met het product de Wolk op de markt. Een speciale band die dankzij de klittenbandsluiting makkelijk, onder de kleding, bevestigd kan worden. Tijdens een val wordt een gaspatroon geactiveerd, waardoor zich als het ware een ballon opblaast vlak voordat de drager op de grond terecht komt. Deze ballon loopt ook meteen weer leeg, anders zou de de drager ander letsel op kunnen lopen. 

 

Mevrouw Garskamp: “De Wolk geeft mij zekerheid!”

 

Deelname aan pilot

Stichting Eykenburg werd in de gelegenheid gesteld om deze Wolk uit te proberen. De Wolk moest verder ontwikkeld worden en zo konden wij kennis maken met dit project. Amy van den Berg (Huize Eykenburg) en Janneke te Groen (Het Zamen) werden de kartrekkers voor de inzet van de Wolk bij onze stichting. Zij gaven uitleg aan verpleging, maakten mensen enthousiast en langzaamaan kwam er zo een breder draagvlak voor het gebruik van de Wolk. Wolkdraagster mevrouw Garskamp is zeer tevreden over het gebruik: "Het geeft mij de zekerheid die ik nodig heb.”

Inmiddels  is duidelijk geworden dat wolk-dragers zich veiliger voelen en daardoor meer zelfstandigheid hebben. Tevens heeft de Wolk zijn dienst bewezen en is er geen heupletsel opgetreden bij mensen die vielen en een Wolk droegen. Een geweldig resultaat waar we trots op zijn. Naar een bredere inzet van de Wolk, onder andere inde wijk, wordt nu bij Stichting Eykenburg gekeken.

Back to top