Medewerkers Team Welzijn en enthousiaste vrijwilligers zorgen voor geslaagd NL Doet evenement

 

Tijdens de wintermaanden werd er hard gewerkt aan het realiseren van een belevenistuin in Huize Eykenburg en Het Zamen. De tuinen zijn speciaal ontwikkeld voor onze cliënten en hun bezoekers. In deze prachtige tuinen staan naast herinneringen en het prikkelen van de zintuigen verschillende uitgangspunten centraal zoals bewegen, ontwikkelen, oriënteren en voelen. Het bezoeken van deze therapietuinen is voor onze cliënten een groot avontuur. De tuinen bieden allerlei spel- en geheugenelementen, verschillende muurdecoraties, prachtige beplanting en verschillende doe-activiteiten. Om onze bewoners na de winter kennis te laten maken met deze bijzondere tuinen werd de 'Ontdek de belevenistuin in de Lente tour’ georganiseerd tijdens het NL Doet weekend op 28 en 29 mei.

 

Per afdeling de tuin verkennen

Nanette Houtman, teamleider Welzijn van Stichting Eykenburg: “De cliënten krijgen per afdeling een uitnodiging om aan de lente tour deel te nemen. Allereerst worden ze ontvangen met een hapje & drankje. In Het Zamen is dat in het Atrium en bij Huize Eykenburg in de Kookstudio. Daar mogen ze een leuke maar uitdagende rebus maken om alvast in de stemming te komen. Vervolgens gaan ze dan de tuin verkennen! De zintuigen en herinneringen worden geprikkeld aan de hand van verschillende (aanwezige) speelelementen zoals vogels die zingen, het componeren van muziek met de muziektegels, het doen van boter, kaas & eieren, het voelen en ruiken van de bloemen, het bewandelen van de Scheveningse duin, het zien van foto’s en afbeeldingen etc.”

 

Prijsvraag

Halverwege staat een kraampje waar de deelnemers mee kunnen doen met een prijsvraag. “We hebben een grote pot met knopen neergezet en dan is het raden maar! Aan het eind van de tour kregen de cliënten nog een verrassing in de vorm van een goodiebag zodat de cliënten de tuinspellen, herinneringen en opgedane ervaringen onder het genot van iets lekkers kunnen bespreken met de bewoners die ervoor gekozen hebben om op de afdeling te blijven. Als verrassing zit daar ook het spel ‘shut the box’ in!, zegt Nanette.”

 

Onvergetelijke dag

“Op beide locaties waren de reacties van de cliënten en hun bezoek zeer enthousiast. Voor velen was het de eerste keer dat zij de tuin bezochten met alle herinnering- en spelelementen. Het weer was niet echt geweldig de afgelopen weken, maar gelukkig hadden we juist vandaag zeer mooi lenteweer. In het Zamen was daarnaast nog een optreden gepland van Circo Sollievo. De combinatie van live muziek en de Lente tour maakte het tot een onvergetelijke ervaring voor onze cliënten. Voor mevrouw Huisman, Huize Eykenburg en de heer Macnack, Het Zamen, was het helemaal een mooie dag. Zij waren de winnaars van de prijsvraag!”

 

Strakke planning

“Natuurlijk hedden we vooraf nagedacht over de coronasituatie. We hebben per locatie een schema opgesteld wanneer welke afdeling de tuin kan bezoeken. Op die manier worden de cliënten van verschillende afdelingen niet met elkaar in contact gebracht. Daarnaast dragen onze medewerkers van Welzijn en de onbetaalde professionals (vrijwilligers) die ons helpen uiteraard de benodigde beschermingsmiddelen. En wordt er onderling afstand gehouden.’

 

Fijne samenwerking met vrijwilligers 

“We hebben de klus aangemeld bij NL Doet en naar aanleiding daarvan hebben onbetaalde professionals, zoals wij vrijwilligers noemen, zich opgegeven. Zo waren er 8 vrijwilligers in Het Zamen die ons hielpen en 5 in Huize Eykenburg. Super fijn, want zo’n evenement met alle afdelingen van beide locaties vraagt om veel handen. Gelukkig kregen we ook dit jaar voldoende aanmeldingen, maar dat is ook niet vreemd. Het is geweldig is om te zien en vooral om eraan bij te dragen dat al onze cliënten een geweldige ochtend of middag hebben. Samen de tuin zien, herinneringen ophalen, vogels laten zingen, het ringwerpen begeleiden. Het is een echt uitje voor onze bewoners. Het effect van de tuin op onze lieve cliënten is gewoon hartverwarmend. Daarbij is het voor een aantal de eerste keer dat ze weer een poos buiten zijn, maar zonder de hulp van de onbetaalde professionals was het evenement niet zo geslaagd geweest! Dus ontzettend bedankt voor jullie hulp, besluit Nanette.”

 

 

Back to top