Science fiction in de thuiszorg bij Stichting Eykenburg! 

Een column geschreven door Eric Sluiter, teamleider extramurale zorg.

 

Technologie heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Maar bij de meeste cliënten in de wijk blijkt dat het gebruik van technologie nog niet vanzelfsprekend is. Zonde, want het kan het dagelijks leven een stuk aangenamer, makkelijker en veiliger maken. Daarom wil ik u met trots inspirerende hightech-snufjes presenteren die Stichting Eykenburg bij de thuiszorg inzet!

 

Mobiele medicatiecontrole: Medimo

Medimo is een handige app die je in staat stelt digitaal medicatie te checken bij cliënten thuis. Medimo is gelinkt aan het Apotheek Informatiesysteem, waardoor de thuiszorgmedewerker toegang heeft tot de actuele medicatielijst. De giften kunnen via de telefoon snel worden geregistreerd, inclusief dubbele controle voor risicovolle medicatie. Daarnaast is het mogelijk om in een paar klikken direct bij de apotheek medicatie te bestellen en kun je beschikken over het meest recente doseerschema van bloedverdunners van de trombosedienst. Kortom, Medimo is een stuk techniek dat de kans op fouten kleiner maakt en het medicatiegebruik veiliger. 

 

Wolk, de onzichtbare heupairbag

De Wolk is een comfortabel en slim hulpmiddel dat onder kleding gedragen wordt. Deze Nederlandse uitvinding is bedoeld voor mensen die zich niet veilig voelen bij het lopen. De Wolk lijkt op een riem en zit vol met sensoren die 500 keer per minuut uw bewegingen registreren. Een val wordt direct door het systeem herkent: voordat de drager de grond raakt wordt een airbag opgeblazen rond de heup zodat de val zacht is. Tegelijkertijd ontvangt de thuiszorgmedewerker een SMS met de locatie van de drager. De drager zelf kan ook met de Wolk digitaal alarm slaan. De Wolk heupairbag geeft mensen een gevoel van veiligheid, wij merken dat de angst voor vallen echt afneemt. Technologie op z’n best!

Deze column verscheen eerder in de maart editie van ons mangazine InfoKruispunt. 

Back to top