Nico (praktijkdeskundige onbegrepen gedrag)

Een sekswerkende neemt spanning weg

Zeggen dat iets niet mag, heeft weinig zin
Seksuele behoeften en gevoelens verdwijnen niet met ouderdom, ziekte of een handicap. Het is de normaalste zaak van de wereld, maar kan tot ongemakkelijke en zelfs vervelende situaties leiden.

De meeste zorgmedewerkers hebben al weleens te maken gehad met vervelende situaties. “Bij ouderen die dement zijn, vallen soms alle remmingen en schaamte weg. Zo kan een keurige heer die een leven lang zijn seksuele behoeften heeft onderdrukt, omdat hij een gelovige achtergrond heeft, ineens naar dames grijpen en seksueel getinte opmerkingen maken”, legt Nico Gerpot uit. Hij is psychiatrisch verpleegkundige en werkt als praktijkdeskundige onbegrepen gedrag bij Stichting Eykenburg.

 

‘Zeggen dat iets niet mag, heeft weinig zin’

 

Vooral intimiteit

Omgaan met seksueel ongepast gedrag begint met nadenken over wat we doen, vindt Nico. “Als je bijvoorbeeld voor iemands neus bukt waardoor onverwachts je string te zien is, kan dat bij sommige mensen bepaald gedrag uitlokken.” Alleen zeggen dat iets niet mag, heeft weinig zin. In plaats daarvan is het beter om mensen de ruimte te geven en een alternatief te bieden. Nico: “Zo’n alternatief kan zijn om een seksverzorgende in te schakelen via een organisatie zoals FleksZorg. FleksZorg bespreekt dan eerst wat de behoeften van iemand zijn. Dat kan ook tegen elkaar aan liggen zijn of hulp bij het masturberen als dat zelf niet meer lukt. Vaak gaat het om intimiteit en niet zozeer om seksualiteit.”

 

‘Meestal is zogenaamd onverklaarbaar gedrag eigenlijk heel verklaarbaar’

 

Rustgevend

Nico ziet in de praktijk wat een verschil sekszorg kan maken. “We vergeten in de zorg vaak om te vragen wat bewoners en cliënten willen, even naar ze te luisteren, en ze aandacht te geven. Meestal is zogenaamd ‘onverklaarbaar’ gedrag eigenlijk heel verklaarbaar. We moeten ons afvragen waar het vandaan komt. Is iemand eenzaam of heeft hij of zij pijn?” Een bezoekje van een seksverzorgende kan spanning wegnemen bij mensen, zowel geestelijk als lichamelijk, en zorgen dat ze zich beter voelen. “Het geeft rust en vermindert gedrag dat wij als agressief of ongewenst bestempelen”, aldus Nico. 

 

Alles weten over sekszorg? Cathy vertelt in onze andere blog over haar werk als seksverzorgende via FleksZorg. Lees het nu en mis het niet!