Cathy (seksverzorgende)

Sekszorg doet mensen enorm goed!

Het gaat om intimiteit beleven, contact maken en levensenergie geven
Een speciale dame, zo wordt ze wel genoemd. Bijzonder is ze zeker. En dat niet alleen door haar beroep. Cathy, zoals ze in dit verhaal heet, biedt sekszorg aan mensen met een handicap of ziekte aan ouderen. Want ook zij hebben behoefte aan seksualiteit en intimiteit, dat weet Cathy als geen ander. Het ontspant en maakt blij. Mooi werk, dat ze met veel zorg en liefde doet.

“Ik bladerde eens door een blad en kwam een artikel tegen over iemand in de sekszorg die ik kende”, vertelt Cathy. “Ik vroeg aan mijn man: ‘Wat zou jij ervan vinden als ik dat zou doen?’. Wij zijn seksueel ruimdenkend en hebben samen grenzen verkend toen we jonger waren. ‘Dat past bij je, waarom ga je niet eens in gesprek. Je merkt vanzelf of het aanslaat’, zei hij.” Zo begon Cathy vijf jaar geleden als seksverzorgende bij FleksZorg, een organisatie gespecialiseerd in sekszorg voor mensen met een beperking, een chronische ziekte of ouderen. Inmiddels is het haar hoofdberoep.

 

‘Het gaat om intimiteit beleven, contact maken en levensenergie geven’

 

Lichtje in de duisternis

Cathy is niet haar eigen naam en ook in haar werk heet ze anders dan in het dagelijks leven. Dat is niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze haar omgeving wil beschermen tegen mensen die haar beroep niet begrijpen. “Ik doe mijn werk vanuit zorg en zie het niet als seks. Het gaat om intimiteit beleven, contact maken en levensenergie geven. Vaak zijn de personen bij wie ik kom zo geïsoleerd, ik ben een lichtje in de duisternis voor ze”, vertelt ze.

Soms is het beeld dat mensen van haar hebben anders dan in werkelijkheid. Cathy: “Ze denken aan iemand van de wallen, maar dat ben ik niet. Ik ben altijd netjes gekleed en gebruik nooit overdreven veel make-up. De mensen waar ik kom zijn puur en zo probeer ik mijn werk ook te doen, zo natuurlijk en echt mogelijk.”

 

Mensen aanvoelen

Als Cathy voor de eerste keer naar iemand toegaat, krijgt ze van FleksZorg een beschrijving van de persoon in kwestie en diens situatie, “Zo weet ik een beetje wat ik kan verwachten, maar ik vind het fijn om mensen zelf aan te voelen. Ik kom blanco binnen, lees iemand en stem me daarop af. Voordat we iets doen, praten we. Of we beginnen met elkaar vasthouden, terwijl we onze kleren nog aan hebben en enkel op blote voeten zijn. Het is niet alleen de handeling en je gaat niet altijd ‘all the way’. Stelen, masseren en liefkozen horen er ook bij.”

 

Band opbouwen

Een afspraak kan een vast ritueel hebben. Cathy: “Soms beginnen we bijvoorbeeld met koffie en een gebakje. Mensen zien het als een feestje, dat probeer ik er altijd van te maken.” Bij de meeste van haar cliënten komt Cathy regelmatig. “Ik heb meestal vaste, doorlopende afspraken, waardoor je samen een band opbouwt. Een vast gezicht op een vaste tijd geeft rust. Hoe vaak ik kom, hangt af van de persoon, de behoefte en de financiën. Soms is er een speciaal potje voor.”

 

‘Voor mij zijn het allemaal individuen, ik kijk niet naar de sticker die op iemand is geplakt.’

 

Minder pijn

De mensen bij wie Cathy komt, zijn heel verschillend en dat geldt eveneens voor hun situatie. “Er zitten mannen en vrouwen bij, de jongste is 18, de oudste 100. Ik heb veel cliënten met autisme, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook een lichamelijke handicap hebben. Zo werkt seks heel ontspannend voor mensen met spasmen, ze hebben een week of langer minder pijn”, vertelt ze. Wat cliënten hebben, maakt voor Cathy niet uit. “Voor mij zijn het allemaal individuen, ik kijk niet naar de sticker die erop is geplakt.”

 

Minder ongewenst gedrag

Tot haar cliënten behoren ook ouderen die aan een vorm van dementie lijden. Dat kan gepaard gaan met ongewenst gedrag. Cathy: Ze begrijpen niet meer wat er wel of niet kan en zeggen of doen ongepaste dingen. Zelf merk ik het niet. Ik kom om aandacht te geven, waardoor ze daar minder toe geneigd zijn. In de beschrijving van FleksZorg staat geregeld of ik dit gedrag wil benoemen. Ik zeg dan: ‘Ik ben hier speciaal voor jou, maar wat wij samen doen, kun je niet met anderen.’ Het gebeurt ook dat een zorgmedewerker aan het begin erbij aanwezig is, zodat we zeker weten dat iemand het begrijpt.” Cathy rapporteert altijd in een paar zinnetjes aan FleksZorg terug hoe een afspraak is gegaan.

 

‘Een medewerker noemde me eens een engel uit de hemel’

 

Zorgmedewerkers ook blij

Na een bezoekje van Cathy kunnen mensen er weer even tegen en dat geld niet alleen voor de cliënten. “Met zorgmedewerkers heb ik ook positieve ervaringen. Sommige vinden het spannend als ik kom, maar de meesten zijn heel blij. Een medewerker noemde me eens ‘een engel uit de hemel’, omdat ze door mij veel minder last had met een cliënt”, zegt ze glimlachend.

Zo is er een mevrouw die zich vaak onbegrepen voelt en woedeaanvallen heeft. Cathy: “Voor haar ben ik meer een vriendinnetje en maatschappelijk werker. Ik geef haar aandacht, streel haar en praat met haar. Ze voelt zich begrepen door mij en dat neemt spanningen bij haar weg. De zorgmedewerkers willen het liefst dat ik elke maand kom.”

 

‘Ik heb een groot hart en daar passen veel mensen in’

 

Liefde geven

Cathy is dankbaar voor wat ze met haar werk kan betekenen. “Je staat er niet bij stil wat voor impact je op het leven van mensen hebt. Mijn vak is niet voor iedereen weggelegd: je moet sterk in je schoenen staan en open zijn op seksueel gebied. Maar je groeit erin en het wordt steeds leuker. Ik ga alleen naar mensen bij die ik een goed gevoel heb en voor wie ik iets kan betekenen. Ik ben niet bang om liefde te geven. Ik heb een groot hart en daar passen veel mensen in. Toevallig zijn dat mensen die iets hebben. Zij willen óók gehoord en gezien worden!”

 

Meer werken over sekszorg? Nico verteld over zijn ervaring met seks als praktijkdeskundige onbegrepen gedrag bij Stichting Eykenburg. Lees meer over sekswerkende in onze andere blog!