In de keuken van Stichting Eykenburg vinden de mooiste gesprekken plaats
Er wordt gepraat, gelachen, gedanst, gezongen en soms een traantje gelaten

Net zoals elke week heeft Reshma Dhauntal (45) de inkopen voor de dames gedaan en alle ingrediënten voor de kookactiviteit vers in huis gehaald. Vandaag wordt er andijviestamppot met een verse bal gehakt gemaakt. “Ik vraag altijd de week van te voren wat ze de volgende keer willen eten”, vertelt Reshma. “Dat wordt gewaardeerd. Ze kunnen dingen klaarmaken die ze vroeger thuis ook maakten. Daarbij houden we natuurlijk wel rekening met dieetwensen en godsdienst.” Zo staan er de ene week snijbonen op het menu en de andere week roti, het is maar net waar de deelnemers zin in hebben. Reshma leert er zelf ook iedere keer weer van. “Ik had nog nooit snijboontjes op z’n Hollands gemaakt, heel simpel en lekker, even koken en dan een klontje boter en een beetje nootmuskaat erop. In de Surinaamse keuken snij je de bonen fijn en roerbak je ze met een uitje en wat knoflook.”
‘Veel van het werk wordt door de deelnemers zelf gedaan, maar dat is niet altijd mogelijk’
Voor iedereen
Reshma is praktijkdeskundige welzijn en runt de kookstudio in Huize Eykenburg met behulp van vrijwilligers. Op maandag en op woensdag komen er twee groepen bewoners koken, de ene groep ’s morgens, de andere ’s middags. Daarnaast is er nog de damesgroep op dinsdag en de herengroep op donderdag. Veel van het werk wordt door de deelnemers zelf gedaan, maar dat is niet altijd mogelijk. Reshma: “We hebben ook groepen met dementerende bewoners, die hebben meer begeleiding nodig. Met hen blijft het meestal bij koffie met iets lekkers. Ze tikken bijvoorbeeld een eitje of mixen beslag als ze dat nog kunnen. Maar zelfs als ze zich er niet van bewust zijn, is het belangrijk om even van de afdeling af te zijn. De kookstudio is er voor iedereen.”
Huiselijke sfeer
De sfeer in de kookstudio is zoals altijd gemoedelijk. “We beginnen met een kopje koffie en een koekje en gaan daarna aan de slag. Eerst snijden en voorbereiden, dan koken en lekker samen eten”, vertelt Reshma. Niets is verplicht: wie geen zin heeft om mee te helpen, zit er gewoon op z’n gemak bij en kijkt toe. Onder het werken en het eten wordt er lustig op los gepraat. Want de kookstudio is een omgeving die uitnodigt tot een goed gesprek. De groep is klein, de inrichting huiselijk en tijdens het koken is het makkelijk praten. Dat leidt ook buiten de kookstudio vaak tot mooie vriendschappen.
Luisterend oor
In de gesprekken aan de kookstudiotafel komt er van alles aan de orde. Reshma: “Maar behalve gepraat wordt er ook veel gelachen, gedanst, gezongen en soms een traantje gelaten. Bijvoorbeeld als een overleden partner ter sprake komt of kinderen die ver weg wonen. Dan biedt de groep een luisterend oor en zijn we er voor elkaar.” Ze moet denken aan een mevrouw van Thaise afkomst, die net is verhuisd naar een ander verpleeghuis, dichter bij haar dochter. “Zij vertelde over haar kinderjaren in Thailand en over het restaurant dat ze in Nederland had. Ik heb allerlei kooktips van haar gekregen. Het waren soms ook emotionele gesprekken, want haar jeugd was niet makkelijk.”
Hobby en werk
De kookstudio is een hele populaire activiteit in Huize Eykenburg. “Een paar jaar geleden is er een enquête geweest en de kookstudio stond op nummer één”, zegt Reshma trots. Zelf is ze er ook helemaal op haar plek. “Koken is mijn passie. Ik stond toen ik een jaar of acht was al bij mijn moeder in de keuken om mee te kijken en mee te helpen. Maar ik heb er nooit over gedacht om er mijn werk van te maken. Tot vier jaar geleden zat ik in de thuiszorg bij Stichting Eykenburg, maar door lichamelijke klachten moest ik daarmee stoppen. Toen ik kwam praten over een andere baan en zei dat koken mijn hobby was, bleek er een vacature voor 24 uur bij de kookstudio in Huize Eykenburg te zijn. Het is dus op mijn pad gekomen.”
‘Het doet me echt iets dat ze mijn verjaardag onthouden’
Bos bloemen
De kookstudio schept niet alleen een band tussen de bewoners van Huize Eykenburg die wekelijks samen komen kokkerellen. Reshma voelt zich op haar beurt heel betrokken bij de deelnemers aan de kookactiviteiten en zij zijn verknocht aan haar. Reshma: “Het doet me echt iets dat ze mijn verjaardag onthouden. Elk jaar krijg ik van een aantal bewoners een zelfgemaakte kaart en een bos bloemen. Sommigen hebben mijn verjaardag zelfs op de kalender staan.” Ook vandaag stralen de saamhorigheid en gezelligheid er weer vanaf in de kookstudio. Als dat geen smakelijk eten is!